Skip to main content
Blog

Jak na nejčastější skvrny

Ať už se to stane u vaření, na výletě nebo při práci, jedno je zkratka jisté. Udělat skvrnu je daleko jednodušší než ji odstranit. V žádném případě ale neplatí, že byste měli tento boj vzdávat předem. Chce to jen najít ten správný způsob, jak uvést vaši košili, koberec nebo šaty zpět do původního stavu, a pokud možno bez trvalých následků.

Mastnota

Olej, tuk a jiná mastnota dokáže potrápit hodně, především když vám ukápne na blůzku či košili omáčka nebo sos z masa. Mastnoty se snadno zbavíte pomocí pijáku a žehličky. Piják položte na tričko a přežehlete žehličkou na mírný stupeň. Piják do sebe tuk nasaje, ale jít na to můžete i jinak. Na mastnotu funguje i benzinový čistič skvrn, látku rozložte na rovnou plochu a hadříkem nebo vatou vytírejte. Po zaschnutí pak postupujte stejně s čistou vodou. Na hořčici skvěle funguje teplá voda se sodou.

Ovoce a zelenina

Ovoce dokáže s oblečením asi největší divy. Neexistuje jeden univerzální recept, jak odstranit skvrny od jahod, borůvek, malin, třešní, melounu, granátového jablka, meruněk, mandarinek či pomerančů. Správný postup totiž závisí na materiálu, z kterého budete skvrnu odstraňovat.

Na bavlnu a len dobře funguje zkyslé mléko. Odstranit skvrny z vlny pomáhá citron, skvrnu přetřete citronem, necháte chvíli působit a pak vymyjete vodou. Na hedvábí funguje alkohol, do kterého oblečení ponoříte. Často pomáhá i roztok saponátu nebo žlučové mýdlo, to funguje především na borůvky. Kromě přírodních látek si však můžete pomoci i trochou chemie, vyzkoušejte klasický odstraňovač skvrn anebo čpavek. Na starší skvrny dobře funguje zředěný peroxid.

Alkohol

Bez dobrého alkoholu se neobejde většina společenských událostí a s postupující zábavou není rozlité pivo či víno nic neobvyklého. Skvrny od piva vyčistíte mýdlovou vodou s přídavkem lihu a poté vyperte běžným způsobem.

Když se polijete bílým vínem, košili či blůzu vymáchejte ve vlažné vodě a pak vyčistěte saponátem. O něco víc vás však může potrápit vylité červené víno, ani s tím to však není ztracené. Okamžitě skvrnu polijte sodovkou nebo jinou perlivou vodou. Použít můžete i sůl, do které se víno vsákne, tento postup je perfektní především pro čištění koberců. Ubrus namáčejte v kyselém mléce nebo saponátu. Skvrny z oblečení dostanete navlhčeným chlebem. Když nebudete mít po ruce chléb ani kyselé mléko, vyzkoušejte bílé víno a následně i mýdlo a pračku.

Co však s tím, když na skvrnu od vína přijdete později? Vezměte si na pomoc mléko, to ohřejte a nalijte na skvrnu. Oblečení a menší látky v mléce ručně přeperte. Když nemáte po ruce mléko, použijte ocet. 2 polévkové lžíce octa smíchejte s 3 litry vody. Látku namočte do roztoku a nechte půl hodiny působit.

Káva

Ranní spěch u snídaně se vám někdy může projevit na košili. Když se polijete kávou nebo čajem, opláchněte skvrnu studenou vodou a jemně ji třete, dokud nezmizí. Pamatujte si, že voda musí být vždy studená, teplá by skvrnu zažrala do látky. Už klasikou je při čištění citronová šťáva, ta má i v tomto případě perfektní účinky, pokapejte skvrnu a nechte 10 minut působit. Dobře funguje i solný roztok jedlá soda nebo peroxid vodíku. Peroxid pomáhá především u starších skvrn, ale před tím než ho použijete, postříkejte látku glycerinem.

Čokoláda

Čokoládu milují děti i dospělí. Ať už po sobě nechá čokoládovou stopu kdokoli, sáhněte do lednice pro mléko, to ohřejte, až bude teplé či horké. Skvrnu potírejte houbičkou na nádobí. Když skvrna pustí, ale je stále viditelná, namočte látku do vody s pracím prostředkem. Dobře bude působit i solný roztok.

Vzhledem k tomu, že čokoláda obsahuje hodně tuku, dobře na ni funguje prostředek na mytí nádobí, který odmašťuje. Perfektní je i žlučové mýdlo, které však funguje i na další skvrny.

Skvrny od jídla a pití patří asi mezi nejčastější patálie, které vás mohou doma potkat. Netýkají se však jen oblečení, často se objevují na koberci, ubrusech, utěrkách i na potazích či přehozech. První pomoc vám sice mohou poskytnout naše rady, ale pokud chcete mít jistotu, že bude o vaše oblečení a další věci dobře postaráno obraťte se na profesionály z prádelen a čistíren, kteří vědí, jak vrátit vaše oděvy i prádlo do původního stavu.

Asociace prádelen a čistíren ČR
Cleany.cz

Jak se budou pracovníci prádelen a čistíren vzdělávat v budoucnosti? Čtěte o projektu E-Washboard!