Skip to main content
Blog

Jak prát kašmír

Mnozí ho považují za nejvzácnější přírodní textilii na světě. A tomu odpovídá i cena. Svetr ze 100% kašmíru můžete na českém trhu koupit za 2 tisíce, ale klidně i za 10 tisíc korun. Když natrefíte na ten pravý kašmír získávaný z himálajských kašmírských koz, dostanete jemný, hebký, hřejivý kus oděvu, který hýčká s každým dotekem. A když se mu dostává řádné péče, může dělat radost nejen svému aktuálnímu majiteli, či majitelce, ale jednou třeba i jeho vnoučatům. Při dodržování správných postupů a pravidel při údržbě kašmíru může takový svetr vydržet po generace.

Správná péče o kašmír, to je vyšší dívčí. Tady nepostačí nastavit na pračce 30 stupňů a snížit otáčky. Kašmír do pračky nepatří, což už mnoho z nás určitě zjistilo na vlastní kůži. Vždyť koho alespoň jednou v životě napadlo, že by si mohl ulehčit práci, že ano? V tomto případě se to ale vůbec nevyplatí. Jedno vyprání totiž může znamenat, že jste se s původní podobou svého kašmírového svetříku rozloučili natrvalo.

Kašmír je zkrátka velmi choulostivý na zacházení a často netoleruje žádné výjimky. Naopak, doporučujeme hrát striktně podle jeho pravidel:

  • kašmír pereme v ruce
  • používáme vlažnou vodu do 20 stupňů celsia
  • dopřejeme mu jemné mýdlo nebo třeba dětský šampon
  • ve vodě s ním manipulujeme jemně, nepřekrucujeme, nemačkáme!
  • nesušíme na přímém slunci, ale ve stínu hezky rozložené na ručníku
  • žehlička není potřeba, kašmíru to nedělá dobře
  • nepereme často, ideálně tak jednou za měsíc

3 rychlé tipy na závěr:

1.) Nenoste svůj kašmírový svetřík každý den. Aby Vám vydržel dlouho nadýchaný, doporučujeme ho pravidelně po každém nošení alespoň jeden den provětrat.

2.) Politý svetr? Žádná panika. V tomto případě však doporučujeme doma nic nevymýšlet a obrátit se na odborníka. Pro profesionály z prádelen a čistíren není žádná skvrna věčná. 

3.) A univerzální rada na konec – čtěte pokyny pro údržbu a řiďte se jimi. A i když Vám dlouhý štítek na oblečení občas leze na nervy, neodstříhávejte ho. Všechno je o zvyku a vy si jednou ještě rádi osvěžíte paměť. Obzvlášť když perete kus oblečení po delší době.

Asociace prádelen a čistíren ČR

JAK SE VZDĚLÁVAJÍ PRACOVNÍCI PRÁDELEN A ČISTÍREN? DÍKY E-WASHBOARD!