Skip to main content
Blog

Zůstaneme online?

Doba covidová převrátila vše, co bylo dříve uspořádané, fungující a ověřené, vzhůru nohama. Podnikání, služby, školství, posezení v hospodě, pohyb i zdravotnictví. Každý optimista, a že jich jistě i v této době mezi námi ještě pár zůstalo, však na všem vždy hledá pozitiva. V čem tedy optimisté spatřují přínos současné situace pro společnost? Odpovědí jsou moderní technologie, které nás udržují v kontaktu se světem.

Online technologie mají žně. Jejich přínos za poslední rok docenili i ti největší odpůrci. Co by bez nich byly leckteré vztahy s prarodiči, které se teď musí udržovat na dálku? Školství, které si zatím stále nenašlo bezpečnou cestu s žáky v lavicích? Pracovní porady, když mají zaměstnanci home office? A vlastně už i zábava. Virtuální posezení u piva skrze jednu z komunikačních platform či živý stream koncertu oblíbené kapely, to už jistě zažil nejeden z nás. A tak sedíme doma hledíc do notebooku, tabletu či chytrého telefonu za podpory kvalitního internetového připojení a ať se nám to líbí nebo ne, z našeho online fungování se stává běžná rutina.

Všichni voláme po návratu do reality, ale svět už nikdy nebude jako dřív. “Víc online” bude i po covidu. Zvykli jsme si na dovážku až do domu, obchodníci zjistili, že fungují i bez kamenného obchodu a firmy přišly na to, že vzdělávat svoje zaměstnance, to nutně nemusí být zasedací místnost, coffee break a úhrada cestovních náhrad pro lektora. 

Také jste si všimli, jak se rozšířila nabídka webinářů napříč obory? Tyhle online odborné přednášky získávají na oblibě, poptávka po nich se zvedá a nabídka tak může být čím dál pestřejší. No kdo by si to před rokem řekl? My v asociaci vlastně možná ano. Už v roce 2018 jsme zapojili do projektu financovaného Evropskou unií, jehož cílem je vývoj online vzdělávání pro pracovníky prádelen a čistíren. Projekt jsme nazvali E-Washboard, což v překladu znamená E-Valcha. Výsledek bude hotový už letos, na podzim roku 2021. Věříme, že tou dobou bude svět už v pořádku. Firmy v našem oboru budou zpátky nabírat propuštěné zaměstnance a každá pomoc při zaškolení bude vítána. A nebude to stát víc, než pár hodin soustředění u počítače nebo chytrého telefonu, na což jsme za poslední rok řádně natrénovali. Tohle online vzdělávání totiž bude pro všechny zdarma. Zůstaneme online?

Asociace prádelen a čistíren ČR
Foto: Koláž Canva

Jak se budou pracovníci prádelen a čistíren vzdělávat v budoucnosti? Čtěte o projektu E-Washboard!