Skip to main content
Blog

Ženy vs. Muži: Kolik času tráví praním prádla?

Praní prádla je činnost, kterou nikdo z nás nemůže obejít. Málokoho baví, ale je nedílnou součástí našich životů. S příchodem potomků se navíc tato aktivita stává mnohem častější. Rozděluje se čas věnovaný praní prádla mezi ženy a muže rovnoměrně? Americký statistický úřad přinesl jasnou odpověď.

Asi málokoho překvapí, že v tomto ohledu “vyhrávají” ženy. Dle nasbíraných dat tráví praním prádla v průměru třikrát více času než muži. Za den to dělá 17 minut vs. “mužských” 5 minut. Za týden tedy dvě hodiny u žen a 35 minut u mužů. Pracovníci americké online prádelny Sage Cleaners se však rozhodli podrobit tato čísla zkoušce a celý týden sledovali procesy praní u dvoučlenné rodiny. Jak experiment dopadl?

Přípravné práce

Shromáždit prádlo na praní. Zní to jednodušeji, než jaká je skutečná realita. Najít všechno prádlo patřící do pračky, to chce čas. Na první pohled se totiž často nemusí zdát znečištěné. Věděli jste, že 70 procent špíny na oblečení nejde vidět? Samostatnou kapitolou je pak sběr prádla, které se válí po celém bytě, často na hůře přístupných místech. A pak samozřejmě nezapomenout na třídění. Přípravné práce před praním podle experimentu zabraly celkem 30 minut týdně.

Samotné praní a sušení

Dnešní pračky nabízejí řadu pracích programů. Od čtvrthodinového expresu až po více než dvouhodinové cykly. Závisí také na znečištění oděvů. Experimentátoři dle své zkušenosti odhadli, že tento proces včetně manipulace s prádlem a následného sušení zabere každý týden cca 170 minut.

Skládání

Experimentátoři tvrdí, že jednu pračku prádla může většina lidí poskládat a uložit na své místo ve skříni přibližně za přibližně 20 minut. Záleží samozřejmě na objemu prádla.

Sečteno a podtrženo

Tady jsou výsledky praní u dvoučlenné rodiny za jeden týden:

  • Příprava prádla – 30 minut
  • Praní a sušení prádla – 170 minut
  • Skládání a uložení prádla – 60 minut

V experimentu tedy zabralo praní prádla zhruba čtyři hodiny týdně, což je dvakrát tolik než odhadoval statistický úřad. Jistě jste si také všimli, že experimentátoři nezahrnuli do svého pokusu žehlení. Škoda, že také neuvádějí, jak se na praní podíleli žena a muž. Anebo jak to vypadá v rodině s dětmi.

A kolik hodin týdně ukrojí prádlo Vašeho času? Pokud byste se raději věnovali něčemu jinému, tak nezapomeňte, že můžete svoje prádlo zabalit a po cestě na nákup či do práce jej zavést do profesionální prádelny, kde se o něj postarají odborníci. Zjednodušit si život přece občas není na škodu.

Asociace prádelen a čistíren ČR
Sage Cleaners
Úřad pro pracovní statistiky USA

Jak se budou pracovníci prádelen a čistíren vzdělávat v budoucnosti? Čtěte o projektu E-Washboard!