Skip to main content
Blog

Vánoční úklid

Vánoce jsou za dveřmi. I přesto, že už teď můžeme s jistotou říct, že se v mnohém budou lišit, některé věci se nemění. Řadu domácností čeká velký vánoční úklid, ve kterém nám žádná karanténa nebrání. Ba naopak. Během letošního roku to byla jedna z našich hlavních aktivit. Tady je pár zaručených tipů, jak si předvánoční pohodě užívat v čistotě a bez mozolů na rukou.

1) Změňte svůj postoj

Hlavně pozitivně, říká se. A i když to v souvislosti s úklidem nezní moc logicky, zkuste si z noční můry udělat výzvu, za kterou se řádně odměníte. Takže si navoďte pohodovou atmosféru, pusťte si oblíbenou hudbu a vyberte si na internetu nějaký hezký dárek, který si pak pro sebe objednáte. Uvidíte, že vám pak uklízení půjde pěkně od ruky.

2) Začněte včas s plánováním

Už žádné zběsilé poletování z jedné místnosti do druhé, hoďte si na papír jednoduchý plán své sklízecí akce. Přesně pak budete vědět, kdy přijde na řadu která místnost a která aktivita. Hotové úkoly si pak můžete odškrtávat, což ještě zlepší váš pocit z odvedené práce.

3) Zkontrolujte čisticí prostředky

Zkontrolujte, že máte dost prostředků na čištění a také úložných prostorů. Když zjistíte, že něco schází, můžete si všechno pořídit ještě před úklidem, aby vás pak případné nedostatky zbytečně nezdržovaly a od úklidu neodradily. Představte si, že během čištění koberce zjistíte, že vám dochází saponát nebo že závěsy už nevyperete, protože nemáte prášek na praní. To fakt naštve.

4) Promyslete si jednotlivé místnosti

Tohle souvisí s bodem číslo 2. Všichni totiž víme, že každá místnost si žádá své.

• Chodba

Chodba je první místnost, kterou uvidí vaši návštěvníci. I ti, kteří se zastaví Vám jen popřát hezké svátky mezi dveřmi. Nejlepší pravidlo pro vstupní místnost je čím méně, tím lépe. Ideální je udržet vzdušný prostor, na věšáku i v botníku nechte pouze sezónní oblečení, zimní kabáty, bundy, šály, čepice a boty. Při vybalování můžete zjistit, že jste zapomněli zimní oblečení na jaře vyčistit. Pak bude nejvyšší čas poslat kabáty a bundy do čistírny nyní. Letní a podzimní oblečení uložte do úložných prostorů, které se vám uvolnily.

Ložnice, dětský pokoj

Z předsíně se můžete přesunout do ložnice, kde utřete prach, vyperete záclony a závěsy. V ložnici byste měli věnovat pozornost čištění matrací a lůžkovin. Všechno pořádně vyluxujte, abyste se zbavili prachu, a pak můžete začít i s mokrým čištěním. Peřinu a polštář je nejlepší poslat do čistírny, protože vaše domácí pračka je na tak velké kusy nejspíš malá. Především v případě, že máte doma přikrývky z prachového peří, hledejte čistírnu peří.

Nakonec vysajte a vyčistěte koberec. Pokud nemáte doma metrážový koberec, ale kusové koberečky, můžete je poslat do čistírny s peřinami a závěsy.

Do dětských pokojíčků se však raději pusťte až těsně před Vánoci, jinak byste mohli úklid opakovat donekonečna. 🙂

• Obývací pokoj, pracovna

Když skončíte s ložnicí, pusťte se do obýváku a pracovny. Sundejte záclony a závěsy a dejte prát. Během praní se můžete pustit do úklidu místnosti. Otřete světla, vypínače, skříně, poličky, knihovny, konferenčního stolku i květin. Poté se postarejte o čištění pohovky a křesel, vyčistěte nebo vyperte potahy.

Vánoční úklid je skvělá příležitost pro vytřídění zbytečností, které se vám už nelíbí. Dekorace, které se vám už nehodí do interiéru. Teď je budete vyměňovat za vánoční, můžete si tak rozmyslet, co všechno už zpět vracet nebudete.

• Koupelna a toaleta

Koupelnu byste měli uklízet častěji než jen při generálním úklidu, nicméně při této příležitosti jí věnujte mnohem více pozornosti. Důkladně ukliďte sprchový kout, vanu, dlaždičky a vyhoďte prošlé kosmetické výrobky. Uvidíte, kolik místa se vám v poličkách uvolní. Samozřejmostí je také setření prachu z poliček a skříněk, vyleštění zrcadel a také vyprání koberečků a předložek.

• Kuchyň

Kuchyň si nechte na konec. Pokud toužíte po naprosto čisté kuchyni, vykliďte spíž a vyházejte prošlé potraviny. Skříňky s nádobím i spižírnu vytřete vlhkým hadříkem a vyměňte obalový papír. Rozhodně nezapomeňte na prach na skříňkách a digestoři.

Umyjte pracovní plochu, sporák i troubu, která určitě dostala zabrat při přípravě cukroví. Nakonec můžete odmrazit ledničku a mrazničku a připravit ji tak na sváteční nápor. Vyperte utěrky, ubrousky, chňapky i kuchařské zástěry. Případně je vyměňte za vánoční.

• Dveře, okna a podlahy

U dveří otřete rámy i kliky, u mytí oken začněte nejdříve s rámy a parapety až nakonec se pusťte do mytí okenních tabulek. Teprve potom pověste zpět čisté záclony a závěsy. Mytí podlah můžete kompletně nechat až na poslední fázi úklidu. To se týká i vysávání a čištění metrážových koberců, na které si můžete pozvat profesionální službu.

5) Zapojte i ostatní

To nejdůležitější na závěr. Nebuďte na to sama/sám. Aby vám šel úklid rychleji od ruky, zapojte do něj všechny obyvatele bytu. Pokud je to možné, rozdělte si všechny úkoly rovným dílem a dejte si termín, do kdy by měly být úkoly hotové. Své pomocníky pak nezapomeňte odměnit cukrovím. 🙂

PS: Mějte na mysli, že si úklid můžete usnadnit. Existují úklidové agentury a samozřejmě profesionální prádelny a čistírny. Vánoce jsou totiž hlavně svátky klidu. Čas strávený s rodinou je přece k nezaplacení.

Asociace prádelen a čistíren
Cleany.cz
Foto: Canva

JAK SE VZDĚLÁVAJÍ PRACOVNÍCI PRÁDELEN A ČISTÍREN? DÍKY E-WASHBOARD!