Skip to main content
Novinky

Výzva MPO k diskuzi nad původní podobou kompenzačního programu

Asociace prádelen a čistíren (APaČ), která reprezentuje firmy v oboru praní a čištění prádla, vnímá velmi negativně postup Ministerstva průmyslu a obchodu ve věci vytvoření nového univerzálního dotačního programu. Jeho aktuální podoba, která byla v pondělí veřejně prezentována, se naprosto vychýlila od konceptu, jež byl ještě před několika dny připomínkován Hospodářskou komorou a oborovými asociacemi. 

Původním záměrem nového programu bylo sjednotit dosavadní podpory a konečně cíleně kompenzovat také druhotně zasažené podnikatele, kteří dosud propadali sítem. A to i zpětně za rok 2020. S tímto však nově prezentovaný návrh ministerstva nepočítá. “Jsme z toho zmateni. Celou dobu debatujeme nad záměrem ministerstva, který reflektuje i složitou situaci prádelen a čistíren, jež měly být kompenzovány také za loňský rok a nyní se z médií dozvídáme, že je vše jinak,” komentuje za APaČ její prezidentka Jana Puškáčová.

MPO změnilo také metodiku nově připravované podpory. Namísto původně zamýšlené kompenzace části nákladů pro podnikatele, kterým meziročně poklesl obrat alespoň o 20 procent, chce nyní ministerstvo kompenzovat firmy dle počtu zaměstnanců. Navíc pouze ty s prokázaným poklesem 50 procent. “Tato úroveň je příliš tvrdá, firmy těžce nesou pokles již od 30 procent. A co pak ty, které se do programu nevejdou o jednotky procent… S kolegy jsme tohle několikrát probírali a jako nejspravedlivější varianta nám vycházely nákladové kompenzace. V novém návrhu navíc nejsou zohledněny osoby pracující na DPP nebo DPČ,” vypočítává zápory Jana Puškáčová.

MPO dosud také nespecifikovalo období, které bude určovat vznik nároku na kompenzaci. “Ministr Havlíček mluvil o porovnání 3. a 4. čtvrtletí loňského roku. To je naprosto nepřijatelné. Porovnávat se vždy musí s rokem 2019, který je v této době jedinou bernou mincí. Vyzýváme proto ministerstvo k pokračování v diskuzi nad původním návrhem, který jsme společně rozpracovali,” uzavírá Jana Puškáčová.

Asociace prádelen a čistíren ČR

Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser