Skip to main content
Blog

Jak se čistí v čistírnách

Svou domácí pračku zvládáte, ale když přijde na pojmy spojené s profesionálním čištěním, jste úplně mimo? Přitom to není tak složité, jak se může zdát. Pojďte se s námi podívat na to, co vaše oblečení čeká, když se řekne mokré, suché nebo chemické čištění.

Při pořizování nového oblečení většina z nás nekouká na to, jak ho bude čistit a udržovat v kondici. Když se nám líbí, prostě si ho koupíme. O to, jak ho čistit se začneme zajímat až ve chvíli, kdy ho ušpiníme nebo ho po sezóně ukládáme do skříně.

CHEMICKÉ ČIŠTĚNÍ
Pro chemické čištění oblečení se někdy používá i výraz suché čištění. To proto, že se při něm nepoužívá voda, ale chemikálie. V minulosti to byly benzín, petrolej, benzen, terpentýn a ropa. Jenomže ty jsou hodně hořlavé, proto se od nich postupně upustilo a začala se používat syntetická, nehořlavá rozpouštědla, například perchloretylen (také známý jako PCE) a dekametylcyklopentasiloxan (také známý jako GreenEarth).

Kdy je potřeba oblečení chemicky čistit
Jestli je vaše oblečení vyrobeno z kůže, vlny, kožešiny, hedvábí nebo semiše, počítejte s tím, že ho budete muset odnést do čistírny. Chemicky čistit se musí také společenské šaty, na kterých se nachází krajky, korálky nebo jsou ušity z ručně malované látky.

Informace o vhodném čištění najdete na štítku, který je přišitý k oblečení. Pokud se na něm nachází kruh, je to pro vás informace, že byste tento kousek rozhodně neměli prát doma v pračce. Kruh znamená, že byste oblečení měli čistit chemicky a písmena „A“, „F“ nebo „P“ upřesňují to, jaké chemikálie by se měli použít.

A

  • může se čistit všemi obvykle používanými rozpouštědly i postupy, lze při jeho čištění používat obvykle používaná rozpouštědla.

P

  • výrobek se může chemicky čistit tetrachloreténem (perchloretylénem), monofluortrichlormetanem a všemi rozpouštědly uvedenými pod symbolem F.

F

  • výrobek je možné chemicky čistit pouze trifluortrichloretanem a těžkým benzinem (s destilačním rozmezím mezi 150°C a 220°C a bodem vzplanutí mezi 38°C a 60°C).

Jak chemické čištění probíhá
Prádlo se třídí podle barvy a stupně zašpinění, aby byl výsledek co nejlepší. Je totiž potřeba dohromady čistit pouze podobné oblečení. Pro čištění se kromě rozpouštědla používá speciální stroj, kam se oblečení vloží a zalije se vhodným rozpouštědlem. Po vyčištění a vysušení se oblečení vyndá ze stroje. Samotnému čištění ještě může předcházet tzv. předdetáž. Při této činnosti zkušení pracovníci odstraní nejvýraznější skvrny. Někdy probíhá tato činnost až po čištění, v tom případě se jedná pouze o detáž.

MOKRÉ ČIŠTĚNÍ
V současné době se můžete v čistírnách setkat také s pojmem “Mokré čištění”. Tato nová technologie vznikla v 90. letech minulého století a k čištění používá vodu, do které se postupně přidávají speciálně vyvinuté chemické přípravky. Vhodně zvolená kombinace mechaniky praní a chemikálií umožní takto čistit i látky, které vodu nesnáší. I mokré čištění už má svůj vlastní symbol na štítku. Pokud je kruh přeškrtnutý, znamená to, že nesmíte oblečení chemicky čistit vůbec. „W“ v kruhu znamená, že je možné takové oblečení čistit za mokra.

O tom, jestli se bude Váš oděv čistit chemicky nebo za mokra, rozhoduje vyškolený personál na základě instrukcí na oděvním štítku. Vy tyto symboly berte jako informaci o tom, že byste neměli oblečení prát, ale poslat do čistírny.

Asociace prádelen a čistíren
Cleany.cz

JAK SE VZDĚLÁVAJÍ PRACOVNÍCI PRÁDELEN A ČISTÍREN? DÍKY E-WASHBOARD!