Skip to main content
Blog

Jak přišly na svět džíny

Všichni je máme ve svém šatníku. Oblíbili jsme si je zejména pro jejich univerzálnost, která ale zašla až příliš daleko. Do divadla přece jen džíny nepatří. Možná i proto je pro nás složité si představit jejich původní účel.

Za vznikem džín stojí známá dvojice Levi Strauss a Jacob Davis. V době kalifornské zlaté horečky v druhé polovině 19.století tito dva pánové dostávali zakázky na ušití pevnějších kalhot, které se jen tak neprotrhnou. Původní džíny tedy sloužily jako montérky pro americké zlatokopy. Jelikož se strhla lavina zájmu ze strany dalších krejčovských firem, a tak si tato dvojice nechala své džíny patentovat. Džíny pak dostaly název podle italského Janova (Genes), kde se od středověku vyráběla hrubá tkanina podobná denimu.

Nikdo netušil, že se z těchto pevných kalhot stane fenomén. Jejich velký boom nastal až po smrti obou tvůrců, až zhruba v druhé polovině 20.století, kdy se džíny začaly objevovat ve filmech. V té době se staly jakousi revoltou mladých lidí po celém světě. Svou zásluhu na tom mají legendární herci James Dean, Marilyn Monroe nebo Marlon Brando. Poptávka po džínách stále rostla.

V šedesátých letech vypuklo nadšení z dalšího typu džínů – zvonového. “Zvonáče” byly často spojovány s hippies, kteří je zdobili různými dekoracemi v podobě kamínků, výšivek a dalších.

Pokud jste chtěli džíny sehnat v komunistickém Československu, museli jste zamířit do Tuzexu. Zpočátku však nebyly součástí každého šatníku, neboť východní propaganda hlásala, že džíny jsou úpadkem západní civilizace. Sehnat je proto nebylo zrovna jednoduché.

Dnes se fyzicky namáhavé práce v džínách běžně nevykonávají, naopak byly od výrobců „zušlechtěny“ ke každodennímu nošení a pořád jsou velmi oblíbeným kusem oděvu. Upnuté, volné, rovné, do zvonu, mrkváče, široké, s vysokým pasem, světlé, tmavé, klasicky modré, černé. Ať už jsou jakékoli, patří k našemu každodennímu životu a my o tento “textilní vynález” s láskou pečujeme. A jaké jsou základní tipy pro domácí praní?

  1. Obraťte džíny naruby
  2. Zapněte všechny knoflíky a zip. Látka se při praní nebude o nic zachytávat.
  3. Vyberte prací prostředek s ochranou barev
  4. Perte na 30 stupeňů
  5. Nastavte nízké otáčky

Máte-li strach, že své oblíbené džíny například srazíte, nebo jakkoli poničíte během praní, přenechte je profesionálům v prádelnách a čistírnách. Ti vědí, jak o ně šetrně pečovat.    

Asociace prádelen a čistíren
Cleany.cz
Foto: Canva

JAK SE VZDĚLÁVAJÍ PRACOVNÍCI PRÁDELEN A ČISTÍREN? DÍKY E-WASHBOARD!