Zástupci české gastronomie, sdružení v Gastronomické sekci Hospodářské komory, se shodují na tom, že:
- zavedení systému O-N bude mít zásadní dopady na podnikání v gastronomii i ve službách a vláda tak musí restartovat program Antivirus na ochranu pracovních míst i kompenzační programy včetně kompenzačního bonusu pro živnostníky
- již dnes jsou propady obratu v některých regionech v desítkách procent
- kompenzační programy by proto měly být dostupné pro všechny, kterým obrat poklesne o třicet a více procent, a hradit 70 % nepokrytých nákladů
- s ohledem na dlouhotrvající pandemickou situaci je nutné, aby se podpůrné programy rozběhly co nejrychleji, není možné, aby se podpora vyplácela až za několik měsíců
- vláda musí také výrazně více investovat do rychlého očkování populace, přijít s finanční motivací pro první dávku u starších spoluobčanů i pro třetí dávku všem, kteří jsou šest a více měsíců po očkování
- vyzýváme všechny provozovatele, aby dodržovali všechna platná opatření, a pomohli jsme tak zabránit dalšímu výraznému růstu nakažených a dalšímu lockdownu české ekonomiky
Za Gastronomickou sekci Hospodářské komory:
- Tomáš Prouza, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
- Luboš Kastner, člen představenstva AMSP
- Kateřina Holnová, výkonná ředitelka, Apron
- Václav Stárek, prezident, Asociace hotelů a restaurací ČR
- Aleš Svojanovský, prezident, Česká barmanská asociace
- Jiří Roith, prezident, Český gastronomický institut
- Martina Ferencová, výkonná ředitelka, Český svaz pivovarů a sladoven
Zdroj: Hospodářská komora