Skip to main content
Novinky

České prádelny a čistírny otevřely dveře uprchlíkům

Brno, 10. května 2022 – 70 procent českých prádelen a čistíren rozšířilo svůj pracovní tým o ukrajinské uprchlíky. Vyplývá to z bleskového dotazníku mezi členy Asociace prádelen a čistíren ČR (APaČ), který probíhal na přelomu dubna a května. Většina zaměstnavatelů má s uprchlíky pozitivní zkušenost.

Nedostatek pracovníků a jejich vysoká fluktuace trápí firmy specializující se na údržbu prádla a oděvů dlouhodobě. Příliv uprchlíků z Ukrajiny proto řada provozovatelů vítá, protože jimi může obsadit nekvalifikované pozice. Podle nejnovějšího dotazníku APaČ navázalo s ukrajinskými uprchlíky spolupráci na 70 procent prádelen a čistíren. „Je pro nás trochu složité nakombinovat všechny jejich požadavky, ale jsem šťastná, že je tady máme,“ řekla v dubnu v rozhovoru pro Českou televizi ředitelka Prádelny a čistírny Jihlava a viceprezidentka APaČ Martina Prošková. Jak uvádí jeden z anonymních respondentů dotazníku, roli hraje také sociální cítění. „Uprchlíky z Ukrajiny jsme přijali především z důvodu sociální zodpovědnosti, než že bychom je akutně potřebovali.“ Další zaměstnavatel poukazuje na překážky, které mu situaci komplikují. „Za současné energetické drahoty bychom rádi nabídli vyšší mzdy, ale to bohužel nemůžeme. Měli jsme několik zájemců o práci z řad uprchlíků, ale ne vždy to nakonec dopadlo. Vyřízení pracovní pozice na HPP je daleko komplikovanější, než vláda a média prezentují.“

Už před válkou byli Ukrajinci nejvíce zastoupenou cizí národností v českých prádelnách a čistírnách. Podle nejnovějších dat nyní ukrajinští uprchlíci tvoří nejčastěji do 10 procent pracovníků ve firmě. Prádelny a čistírny je nabírají většinou na přímo, tedy na doporučení nebo na základě přímého oslovení. Téměř 67 procent zaměstnavatelů přiznává pozitivní pracovní zkušenost. Tu negativní má jen necelých 7 procent dotazovaných. „Občas vznikají spory mezi Ukrajinci, že noví migranti nepotřebovali žádné povolení, nemuseli nic platit a mají to „zadarmo“. Pak odmítají spolupracovat,“ popisuje respondent, který svou pracovní zkušenost s ukrajinskými uprchlíky v dotazníku označil za neutrální.

Problémem řady firem v sektoru textilní péče zůstává obsazenost na kvalifikovaných pozicích. Podle dotazníku na ně momentálně nabírá téměř polovina z nich. „Je zapotřebí i českých zaměstnanců na kontrolní pozice, kteří bohužel scházejí,“ říká jeden z provozovatelů. „Na kvalifikované pozice je obtížné zaměstnat běžence,“ poukazuje další na jazykovou bariéru.

Asociace prádelen a čistíren ČR
Foto: Reprofoto ČT24