Skip to main content
Novinky

Nový průzkum APaČ: 40 procent prádelen bojuje o přežití

Téměř 40 procent provozovatelů prádelen má o svoji firmu vážné obavy a v tříměsíčním výhledu jim reálně hrozí krach. To zjistila v lednovém dotazníku mezi svými členy Asociace prádelen a čistíren ČR, která zastupuje více než sto subjektů v oboru profesionální údržby prádla. Podnikatelé, kteří v prosinci zaznamenali v průměru poloviční pokles obratu, stále marně čekají na informace o vládou avizovaných kompenzacích.

Zatímco živnostníci mohou od listopadu plošně čerpat podporu při poklesu obratu způsobenou vládními opařeními proti šíření koronaviru, nad kompenzací firem visí otazník. Většina českých prádelen pere prádlo primárně pro cestovní ruch, který byl na konci loňského roku silně poznamenán. „Pereme převážně pro pražské hotely a v prosinci jsme měli pokles k 70 procentům oproti normálu. A nevypadá to, že by se měla situace výrazně zlepšovat,“ říká majitel žižkovské prádelny Miroslav Malina. Ticho ohledně kompenzací u něj vyvolává obavu, že vláda nakonec žádnou podporu neuvolní, nebo že z ní prádelny znovu vypadnou jako v prvním roce pandemie. „Bývalá vláda nepochopila, že když zavřela nebo omezila hotely, restaurace, fitness centra a nás nechala otevřené, tak nebylo co prát,“ dodává.

Řada podniků přežila jen díky úsporám. Teď však situaci v energeticky náročném oboru, který stojí na lidské práci, navíc komplikují rostoucí inflace a drahé energie. 70 procent podniků uvádí, že současná cena elektřiny a plynu reálně ohrožuje jejich podnikání. „Rozumíme tomu, že má nová vláda složitou pozici. Měla by však vzít zodpovědnost za své předchůdce, kteří situaci na trhu s energiemi podcenili, a začít ji s podnikateli řešit,“ říká viceprezident Asociace prádelen a čistíren Jan Chrištof s tím, že by zasaženým firmám pomohla bezúročná půjčka s prodlouženou splatností i možnost úpravy cen u státních zakázek.

Z dotazníku dále vyplynulo, že téměř 70 procent prádelen bylo nuceno kvůli rostoucí inflaci zvyšovat mzdy, a to až do výše 10 procent. Přestože 65 procent dotazovaných zvýšilo od nového roku ceny, tak tyto firmy zároveň přiznávají, že za daných okolností nejsou schopny prosperovat. Kvůli zrušenému programu Antivirus B, který byl pro obor praní a čištění prádla v posledních dvou letech často jedinou záchranou, zvažuje více než polovina prádelen snižování stavů pracovníků.

Asociace prádelen a čistíren ČR
Foto: Petr Coufal