Skip to main content
Novinky

Stanovisko APaČ ke stavu kompenzačních programů

Brno, 21. ledna 2022 – Asociace prádelen a čistíren (dále jen APaČ), která reprezentuje více než 100 subjektů z oboru profesionální údržby prádla, vyzývá novou vládu, aby se jasně vyjádřila, kdy a v jaké podobě spustí kompenzační programy Covid 2021 a Covid – Nepokryté náklady. Na místě je nyní také debata o obnovení programu Antivirus B.

APaČ i její členové rozumí nelehké situaci vlády, která čelí v této těžké době nesmírnému tlaku z mnoha stran. Velice nás však znepokojuje, že se její představitelé budou zabývat podobou kompenzačních programů až poslední lednový týden. Považujeme za nutné bezodkladně sdělit českým podnikatelům konkrétní informace a podmínky, za kterých budou moci čerpat podpůrné programy, aby udrželi svoje živobytí.

Jak ukázal loňský průzkum APaČ, více než polovina českých prádelen je primárně zaměřena na zákazníky z oblasti cestovního ruchu. Ubytovací a stravovací zařízení na konci roku 2021 dle dat Asociace hotelů a restaurací ČR čelila po zpřísnění opatření až dvoutřetinovému propadu hostů. Výrazné zlepšení situace je zatím v nedohlednu. Provozovatelé prádelen, kteří jsou nedílnou součástí cestovního ruchu, tedy opět čelí nelehké situaci, kterou umocňuje fakt, že ze strany vlády nemají jasné informace, na základě kterých si mohou určit strategii pro následující týdny a měsíce.

Podnikatelé v oboru praní a čištění prádla se musejí vyrovnat se zrušením programu Antivirus B, který byl pro náš obor v posledních dvou letech často jedinou záchranou. Předtím, než byly zavedeny spravedlivé plošné kompenzace dle poklesu obratu, totiž prádelny jako dodavatelský segment pravidelně propadaly sítem vládních podpor. V případě neobnovení programu Antivirus B zpětně k 1. lednu 2022 či nezavedení Kurzarbeitu, hrozí v sektoru praní a čištění prádla propouštění zaměstnanců.

Asociace prádelen a čistíren ČR
Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser