Skip to main content
Novinky

Mobilní aplikace E-Washboard je tu!

Brno, 31.08.2021 – Kvalifikovaných pracovníků v oboru péče o textil je nedostatek a jejich fluktuace je vysoká. V zaškolování nových pracovníků od teď může provozovatelům prádelen a čistíren pomoci nová vzdělávací aplikace E-Washboard. Jedná se o vůbec první online bezplatné vzdělávání pro pracovníky prádelen a čistíren ve formě mobilní aplikace a webové stránky. Stojí za ní čtveřice asociací textilní péče z Německa, Belgie, Švédska a Česka (APaČ), evropská asociace textilní péče ETSA a německý vzdělávací instituce HeurekaNet. Projekt Educate! byl financován ze zdrojů programu EU Erasmus +. 

Na platformě lze nyní najít 18 kurzů. Většina z nich se zabývá tematikou profesionální praní a čištění prádla. Nechybí však ani kurzy, které radí pracovníkům, jak správně komunikovat nebo jak pečovat o své zdraví. Pro snadnější učení je teoretický obsah bohatě doplňován fotografiemi, infografikami a video ukázkami ze skutečných provozů. Ve videích přitom účinkují samotní pracovníci z prádelen a čistíren. „Práce na projektu trvala celkem tři roky a samozřejmě jsme se i my museli potýkat s následky koronavirové krize, která náš obor silně zasáhla. Kladli jsme velký důraz na to, aby platforma vznikala společně se zaměstnanci prádelen a čistíren. Kvůli bezpečnostním restrikcím či uzavírkám některých prádelen však po řadu měsíců nebylo možné do provozů chodit a natáčet obsah podle plánu. Nakonec jsme to ale zvládli a velký dík za to patří hlavně těm prádelnám a čistírnám, které s námi spolupracovaly,“ říká manažerka projektu Monika Býmová.

Cílovou skupinou vzdělávací platformy jsou pracovníci na základních pozicích. Do budoucna však vývojáři nevylučují rozšíření platformy o kurzy pro vedoucí pracovníky. „Ohlasy na výsledek naší práce jsme dostávali postupně již během léta, kdy jsme s pracovníky obsah naší aplikace testovali. Pro manažery a majitele prádelen a čistíren jsme zase uspořádali tzv. Multiplikační akci, abychom otevřeli diskuzi o budoucnosti online vzdělávání v oboru. S oběma skupinami zůstáváme nadále v kontaktu, abychom zejména během prvních týdnů provozu aplikace vychytali poslední detaily,“ dodává Býmová.

Aplikace vznikla v řadě jazykových mutací, včetně češtiny. Ke stažení je zdarma od 1. září 2021 pro uživatele iPhonů i zařízení Android. Používat ji můžete také na webové stránce je www.e-washboard.cz.

Více informací o celém projektu naleznete ZDE.

Asociace prádelen a čistíren ČR, z.s.