Skip to main content
Novinky

Žádost o zařazení prádelen a čistíren do programu státní podpory

Podnikání v praní a čištění je úzce spjato s obory, které jsou nejvíce zasaženy současnou krizí. Profesionální prádelny a čistírny pracují pro hotely, restaurace, wellness a fitness centra, lázně a zároveň jsou nedílnou součástí kulturního, společenského a profesního života, který nyní se zákazem veškerých akcí a přechodem pracovníků na home office znovu vymizel. Firmy v tomto oboru, které vČR dávají práci více než osmi tisícům lidí, čelí existenčním problémům.

Asociace prádelen a čistíren zastupuje zájmy mikro podniků, OSVČ, ale i středních a velkých provozů a jejich dodavatelů. Naprostá většina z nich pocítila již na jaře drtivý pokles zakázek. Nyní bojují s druhou vlnou. “Zaměstnance držíme s podporou programu Antivirus a z vlastních rezerv, které už jsou prakticky na nule. Tržby se oproti loňsku propadly o 75 procent. Z letních měsíců nebylo možné si vytvořit rezervu jako v minulých letech,” popisuje svou situaci Nikola Kašparová z pražské prádelny New Laundry.

Z průzkumu Asociace při první vlně vyplynulo, že 65 procent firem v oboru muselo propouštět. Teď se situace opakuje. “Na jaře jsme propustili 5 zaměstnanců, všechny brigádníky a polovina zbývajících zaměstnanců byla doma na náhradách. V létě se situace zlepšila, některé zaměstnance jsme přijali zpět do pracovního poměru. Nyní se chystáme k 1. listopadu znovu propouštět,” říká Dominika Drášilová, majitelka prádelny a čistírny Arbela s 25 zaměstnanci. Jarní propouštění způsobilo problémy Prádelně OTS ze Sokolovska. “Během letních měsíců naše produkce skokově vzrostla na původní hodnoty, neměli jsme však zaměstnance. Než jsme je zvládli sehnat a pořádně zaučit, je tu druhá vlna, která sice zatím hotely nezavřela, ale chuť cestovat je zvláště pro zahraniční turisty nulová,” říká majitel prádelny Pavel Novotný.

Nyní již s jistotou víme, že pandemie COVID-19 nepomine v řádu týdnů, ale spíše měsíců či let a minimálně stejně tak dlouho potrvá obnova cestovního ruchu. Apelujeme na stát s žádostí o zahrnutí našeho oboru do programu podpory. “Požadujeme prodloužení programu Antivirus, případně jeho nástupního programu, do dubna 2021, prodloužení moratoria na splátky úvěrů, odložení třetí a čtvrté vlny EET, která představuje v době, kdy malé prádelny a čistírny řeší existenční problémy, značnou zátěž. Zároveň chceme znát možnosti dotací, které mohou zasažené firmy čerpat. Jsme připraveni k diskuzi,” apeluje na vládní představitele viceprezidentka Asociace prádelen a čistíren Martina Prošková.

Asociace prádelen a čistíren ČR, z. s.