Skip to main content

Oborové novinky ze zahraničí

  • Polyvantage je nový nízkoteplotní a nízkoalkalický detergent pro potravináře a pivovary firmy Ecolab pro americký trh. Při odstraňování suspendovatelných a olejových nečistot má vynikající účinek na PES a směsové tkaniny. Prý lepší než cokoliv předtím bylo na trhu.
  • Pro menší pracoviště teď nabízí německá firma Kemas příjmový a výdajový systém zdravotnického prádla. Pracuje automaticky s očipovaným prádlem, je prostorově úsporný a vhodný pro menší zdravotnická zařízení.
  • Prý existuje v čínských domácnostech dlouhá tradice umístňovat pračky do obývačky. Víte proč? Pračka je symbolem blahobytu a proto se má hostům ukazovat.
  • I německé nemocnice mají potíže s rostoucími náklady. Tak velké, že některým hrozí insolvence. Nárust činí asi 4% ročně a 1 ležící pacient stojí 4695 Euro. Investiční možnosti klesají a z 60% dominují osobní náklady. Přibývá personálu, lékařů odhadem mezi lety 2016 a 2025 20 000 a jiných osob 26 000. Ale není jednoduché logistiku racionalizovat.
  • Ve švýcarském Solothurnu byla otevřena nejmodernější švýcarská prádelna. Je určena pro zdravotnické prádlo, pere 7 tun denně a má 27 pracovníků. Technologicky ji vystrojil Jensen a srdcem prádelny je tunelová pračka Senking Universal SL. Výhledové má prát 10 t/den ze všech okolních nemocnic.
  • Lyocel je pro svět vlákno stále zajímavější. Jeho objevitel a výrobce rakouský Lenzing buduje pro jeho výrobu další kapacity. Prvním krokem expanze je nový závod v Thajsku s kapacitou 100 000 tun za rok se startem produkce v druhé polovině roku 2021. Investiční náklady zatím v řádu 400 mil. euro.
  • Alternativní rozpouštědlo pro čistírny SolvonK4 si vede dobře a ve světě má na 6 000 instalací. Rozpouštědlo pro americký trh se vyrábí výhradně z místní kukuřice a bylo oceněno zvláštní cenou jako biovýrobek.
  • Pokles počtu prádelen a čistáren v Německu pokračuje. V roce 2002 jich bylo v zemi 7 829, v roce 2017 už jen 4 918 a nyní 3 648. Průměrně v jednom provozu pracují 4 lidé. Největší firmou v zemi je Bardusch.
  • Technologický insititut Krefeld přišel s novou technologií údržby managerských obleků. Ty jsou z kvalitních citlivých materiálů. Technologie spočívá ve finišování obleků v plasmatickém hořáku aktivovanou vodní parou. Aparát může bý (prý) domontován na finišér. Výsledky co do redukce mikrobů, zápachu zboží a odstranění nečistot jsou prý vynikající.
  • Multimatic Ilsa představil nový čistící stroj Piuma N. Má krátké časy cyklů a pracuje velmi energeticky úsporně. Má modulární stavbu podle přání zákazníků a pracuje se všemi obvyklými rozpouštědly.