Skip to main content
Novinky

Prádelny a čistírny se upínají ke slovům ministra Havlíčka

Asociace prádelen a čistíren, která reprezentuje firmy v oboru praní a čištění prádla, považuje za nutné v předvánočním čase veřejně zopakovat slova vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, která pronesl v pořadu Byznys 24 na ČT24 dne 17. prosince: “Měli bychom najít nástroj, jak podpořit dodavatele do zavřených segmentů.” 

Asociace prádelen a čistíren respektuje časovou náročnost současných kroků vlády, která se snaží vybalancovat zdraví, ekonomiku a svobodu našich občanů. Zároveň však musíme znovu upozornit na fakt, že naši podnikatelé hrají o čas a Vánoce pro ně budou vším, jen ne svátky klidu. Budou čekat další týdny v nejistotě, kdy, v jakém rozsahu a zda vůbec přijde přislíbená pomoc. “Bylo to poprvé, co z úst ministra Havlíčka zazněla slova o podpoře dodavatelů zavřených segmentů. Není proto divu, že mnoho podnikatelů z našeho oboru se k nim upíná,” říká Jana Puškáčová, prezidentka Asociace prádelen a čistíren 

Asociace v minulém týdnu ministerstvu předložila návrh dotačního programu Covid PRÁDLO, na který by dle jejích propočtů měl stát vyčlenit jednu miliardu korun. “Pracovali jsme s metodikou 500 Kč za den na zaměstnance, což je částka, kterou jsou kompenzovány osoby samostatně výdělečně činné. Sám ministr Havlíček řekl, že klíč kompenzací dle počtu zaměstnanců v našem případě není špatnou volbou. Je však nutné začít řešit celou věc co nejdříve. Jsme připraveni být ministerstvu k dispozici i mezi vánočními svátky,” říká Jana Puškáčová, která také opakovaně upozorňuje na nutnost znovuzavedení moratoria na splátky úvěrů. “Prádelny a čistírny často splácejí nákladné technologie šetrné k životnímu prostředí a dostávají se do situací, kdy nejsou schopny dostát svým závazkům,” dodává.

Téměř dvě třetiny prádelen a čistíren hlásí za poslední dva měsíce, tedy říjen a listopad, pokles zakázek o 70 – 100 %, oproti stejnému období v loňském roce. Více než tři čtvrtiny prádelen a čistíren muselo zároveň snižovat stavy pracovníků a více než desetina musela úplně ukončit svůj provoz. Prádelny a čistírny nemusely být na jaře, ani nyní z rozhodnutí vlády uzavřeny. Cílená pomoc státu se jich netýká. 

Asociace prádelen a čistíren ČR