Skip to main content
Novinky

Prádelny a čistírny hlásí pokles zakázek o 70 až 100 %

Prádelny a čistírny hlásí pokles zakázek o 70 až 100 %. Kompenzace se jich však netýkají

16. prosince 2020, Brno – Téměř dvě třetiny prádelen a čistíren hlásí za poslední dva měsíce, tedy říjen a listopad, pokles zakázek o 70 – 100 % oproti stejnému období v loňském roce. Více než tři čtvrtiny prádelen a čistíren muselo zároveň snižovat stavy pracovníků a více než desetina musela úplně ukončit svůj provoz. Tato alarmující čísla vyplývají z aktuálního průzkumu Asociace prádelen a čistíren. Přitom jde ale o klíčové odvětví poskytující nepostradatelné služby pro mnoho důležitých oblastí.

Provozovatelé prádelen a čistíren nedostávají od vlády cílenou podporu a nemají nárok ani na Covid-Nájemné, protože jejich podnikání nebylo zakázáno,” upozorňuje na složitou situaci v odvětví Jana Puškáčová, prezidentka Asociace prádelen a čistíren. “Vláda si ale neuvědomuje, že praní prádla pro zdravotnická zařízení, záchranné složky a pečovatelské domovy tvoří jen zlomek jejich odbytu. Kdo bude čistým prádlem zásobovat zdravotnictví, až tyto firmy zkrachují?” dodává. 

Průzkum mezi členy Asociace odhalil krizi celého odvětví způsobeného vládními opatření proti šíření pandemie, které omezily nebo zcela zastavily činnost jejich zákazníků: 

  • 78 % prádelen a čistíren snižovalo stavy svých pracovníků
  • třetina z provozů snížila počet pracovníků o 20 – 30 %
  • 13 % prádelen a čistíren již zcela uzavřelo svůj provoz

Mezi klienty prádelen a čistíren kromě nemocnic a zdravotnických zařízení patří také: hotely a penziony, rekreační zařízení, lázně, restaurace, zdravotnická zařízení, domovy s pečovatelskou službou, školská zařízení a tábory, výrobní a farmaceutické firmy, kosmetické a masážní salony, fitness a wellness centra, sportovní kluby, divadla a kulturní instituce, organizátoři akcí a také široká veřejnost.

Zároveň jsou z pohledu zaměstnavatele prádelny a čistírny nepostradatelné pro lidi z nejzranitelnějších skupin obyvatelstva. Až 75 % prádelen a čistíren dává totiž práci lidem se složitou pozicí na pracovním trhu, jako jsou sociálně znevýhodnění, handicapovaní, lidé se základním vzděláním či bývalí vězni. Nicméně složitost celé situace je nutí ke snižování stavů. 

„Prádelny a čistírny dávají často práci té nejvíce zranitelné skupině obyvatel s nízkým uplatněním na trhu práce. Další propouštění povede k dluhovým a exekučním spirálám, proti kterým se tato vláda snaží bojovat,” říká prezidentka Asociace prádelen a čistíren.

Prádelny a čistírny ale během první ani druhé vlny nebyly kvůli vládním opatřením uzavřeny a tedy nemají nárok na finanční podporu. „Požadujeme po vládě kompenzace pro prádelny a čistírny s poklesem odbytu o 50 procent a více oproti stejnému období loňského roku. Podporujeme dlouhodobou snahu Hospodářské komory o prodloužení splátkového moratoria, které je pro podnikatele v našem oboru, jež investují do úsporných a ekologicky šetrných technologií, naprosto nezbytné,” doplňuje Jana Puškáčová. 

Asociace prádelen a čistíren ČR