Skip to main content
Novinky

Kongres ETSA hostila Praha

Kongres Evropské asociace textilní péče ETSA hostila 2. a 3. května Praha. Panelové diskuze s evropskými odborníky se zabývaly aktuálními tématy z odvětví průmyslového praní. ETSA kongresem v Praze zároveň oslavila jubilejních 30 let od svého vzniku.

Klíčová událost pro odborníky sektoru textilní péče, kteří diskutovali o zásadní roli odvětví při utváření udržitelné, zelené a digitalizované ekonomiky, se konala v pražském hotelu Grandior. Návštěvníci se zapojili do debat o výzvách a pokroku oboru, získali přehled o obsahu a dopadech Zelené dohody či klimatickém paktu a jeho vlivu na textilní průmysl.

Akce se zúčastnili čelní představitelé Asociace prádelen a čistíren. Prezidentka Jana Puškáčová se při zahájení ujala úvodního slova. Akci navštívil také viceprezident Asociace Jan Chrištof a členka předsednictva a zástupkyně Asociace pro evropské záležitosti Nikola Kašparová, která se zásadním způsobem podílela na organizaci celé akce. „Akce se velmi vydařila, naše Asociace se skvěle prezentovala a Praha samozřejmě každého okouzlila,“ hodnotí kongres Jana Puškáčová. 

Mezi řečníky nemohl chybět nově zvolený prezident ETSA Thomas Neyers a dokonce bývalý předseda vlády Portugalska Paolo Portas, který vedl panelovou diskuzi o roli textilní péče ve světě. Evropské představitele asociací textilní péče doplnil prezident americké asociace Joseph Ricci. „Sdíleli jsme pohledy na to, co udělat pro větší inkluzivitu v našem průmyslu, jaké nás svazují stereotypy, jak v současné době lákat do odvětví nové talenty nebo jak využít handicapované či jinak znevýhodněné pracovníky v našich provozech. Zásadním tématem byla také recyklace a to, jak můžeme mezioborově spolupracovat a vytvářet společně s producenty textilu něco hodnotného, „ shrnuje zásadní body programu Nikola Kašparová. Kompletní program akce naleznete ZDE.

Významný milník, který představovalo 30. leté výročí od založení Evropské asociace textilní péče, si hosté připomněly prostřednictvím historických momentů a významných členů předsednictva ETSA.

Asociace prádelen a čistíren ČR


Viceprezident Asociace prádelen a čistíren Jan Chrištof (uprostřed) na snímku s Nikolou Kašparovou