Skip to main content
Novinky

APaČ Road Show poprvé na Den prádla

Asociace prádelen a čistíren ČR (APaČ) poprvé uspořádala APaČ Road Show. Na Den prádla 9. srpna se s odborníky na pohyb, výživu a mentální zdraví vydala do členské prádelny a čistírny P-MM na pražském Žižkově, aby se věnovala pracovnicím a pracovníkům tamního provozu.

„Dali jsme dohromady trenéra a nutriční specialistku zaměřující se na celostní medicínu a vydali se diskutovat s pracovníky do prádelny o tom, co je zajímá či trápí. Jsou to lidé, kteří si často rady těchto odborníků nemohou dovolit,“ říká výkonná ředitelka APaČ Monika Býmová s tím, že řeč byla například o tom, jak si v práci ulevit při jednostranném zatížení. „Věříme, že by tato akce mohla být přínosná nejen pro samotné zaměstnance, ale i pro jejich zaměstnavatele, protože některé výstupy z těchto konzultací by mohly být podkladem pro zlepšení pracovního prostředí,“ dodává.

Den prádla si APaČ v posledních letech připomíná 9. srpna s odkazem na datum, kdy byla v roce 1910 patentována první elektrická pračka, což pro obor textilní péče znamenalo obrovský milník. Poskytování čistého prádla se stalo základní službou, která má nezastupitelnou roli po celém světě. Kryje záda zdravotnictví, pohostinství, potravinářství, průmyslu i maloobchodu. „V Asociaci tento den vnímáme jako svátek každého, kdo se věnuje poskytování čistého povlečení, ručníků, oděvů či uniforem. A to by nešlo bez pracovníků, kteří tuto náročnou práci vykonávají,“ doplňuje Monika Býmová s tím, že projekt APaČ Road Show má ambici stát se každoroční tradicí a zařadit se mezi další benefity pro členy Asociace.

APaČ usiluje o zapsání Mezinárodního dne prádla od roku 2019, kdy svůj nápad prezentovala před zástupci evropských asociací ve Švédsku. Následně tuto myšlenku rozvinuli naši američtí kolegové z asociace TRSA. Věříme, že jednou se tento den stane oficiálním svátkem našeho oboru po celém světě.

Prohlédněte si fotografie z akce, video si můžete pustit na YouTube kanále Asociace ZDE.

Asociace prádelen a čistíren ČR